tiistai 6. helmikuuta 2007

PEUKUSTA ASIAA



Edit klo 20.36 En voinut olla lisäämättä: jos antaa pikkusorm... eikun peukun, se vie koko käden....

Tai pikemminkin peukalokiilasta kun siitä oli puhetta. Otin kuvia vanhoista lapasista, joten käytön jäljet näkyvät. Innostuinkin sitten vähin erin kertomaan tässä enemmänkin kuin olisi ollut tarpeen. Pientä ohjeistusta jollekin apua tarvitsevalle.

Yleensä aina haluan tehdä kiilalliset, koska ne omiin käsiini istuvat paremmin. Makuasiahan se on myös. Pienten lasten lapasissa kiilat eivät ole välttämättömiä. Kirjoneuleinenhan ei jousta niin paljon kuin pelkkä sileä neule joten niissä kiila puoltaa paremmin paikkaansa.

Kaikissa kauniissa malleissa ei ole neulottu kiilaa. Silloin muokkaan (sitten se ei tietysti enää ole perinnelapanen) kämmenpuolen kuvion sellaiseksi että lisäykset asettuvat kauniisti kuvion rytmiä rikkomatta. Joskus se on aika vaikeaa. Tällöin saatan vaihtaa kämmenen kuvion toiseen, yksinkertaisempaan useinmiten. Tai ainakin sen kiilan sisälle jäävän osan. Esimerkiksi pääkallolapasiin lisäsin kiilan. Alla olevissa
         
Rovaniemilapasissa olen muinoin  vain lisännyt
silmukat neuleen sekaan. Nyt neuloisin sellaiset pystyraidat kiilojen molemmille puolille. Ohuessa neuleessa vierekkäiset silmukat eivät erotu niin selkeästi kuin paksummasta langasta neulotut.

 
Sinivalkoisissa ne erottuvat. Sinivihreät on Mary Oljen kirjasta Kauneimmat käsityöt. Siellä on monia kauniita kiilallisia malleja. Tässäkin on eri kuvio kiilassa. Pystyraitojen sisäpuolelle on helppo lisätä pohjavärillä silmukoita.

Näihin lapasiin olen lisännyt alkuperäisestä ohjeesta poiketen kiilan. Kylmästi vain erilaista! Tällä kertaa en jaksanut muokata mitään haasteellisempaa. Näiden kuvahan sekä muita peukkuja kokonaisuudessaan löytyy lapassivuiltani.


Tässä kuva alkuperäisestä lapasesta kirjasta Kirjokintaita ja -myssyjä, Eva Maria Leszner. Lisään sen myöhemmin tähän. Kuva lisätty.




Tässä samasta kirjasta valmis peukalokuvio. Tässä mallissa myös peukalon "selkäpuolella" on eri kuvio.

Tämä esittelyni ei ole mikään tieteellinen tutkielma vaan ainoastaan innostukseni tulos. Asiasta on varmasti kirjoitettu muuallakin. Kyselkää jos joku asia jäi vaivaamaan. Ja toivottavasti näistä kuvista ja vinkeistä on jollekin apuakin. Terveisin nimim. "kiilapeukku"fani. :D






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti