sunnuntai 5. elokuuta 2007

ARKISTOJEN KÄTKÖISTÄ



Aikani kuluksi (heh, tiedättehän) kaivelin vanhoja pussukoitani. Olen joskus muinoin värjännyt lankoja, mammani kehräämiä. Kuvassa on myös lankavyyhtejä mustan lampaan villoista kehrättyinä.

Sävythän eivät tietysti tänne toistu ihan oikeina. Nuo mustatkin ovat siis vähän tummempia. Mustan lampaan villahan ei ihan pikimustaa ole koskaan vaan tumman ruskeaa. Vihertävät langat on värjätty vaahteran lehdillä paitsi pieni vyyhti (toinen oikealta) on jäkälällä värjätty. Sävyt ovat oikeasti kyllä vähän kellertävämpiä kuin kuvassa.

Tässä kuvassa ovat värit lähimpänä oikeita sävyjä. Mustaa lankaa on 880g ja värjättyjä 670g yhteensä. Vieläkään en tiedä mitä raaskisin neuloa näistä, jotain ajattomia malleja kuitenkin. Nämä villat ovat varmaan yhtä vanhoja kuin minä, mutta aivan käyttökelpoisia!

Valkoista mammani kehräämää villalankaakin minulla jossain varmassa tallessa on säilössä, mutta missäköhän? Tässäkin kietaisuneule "suoraan" muodin huipulta. Ohje löytyi vanhasta kansiostani, olisiko 1970-luvun lopulta Jaana-lehdestä repäistynä. Muistaako kukaan enää sen nimistä lehteä?


Lanka jakussa siis edelleen mammani kehräämää ja neuloin vuonna yks ja kaks.

Olen minäkin kehrännyt lankaa noin vuonna 1985. Tämä pikkuvyyhti (85g) odottaa ideaa. Epätasaista ja liian kierteistäkin. Johonkin kaulahuiviin isoilla puikoilla neulottuna taitaisi olla sopivaa.

Aikani kuluksi taidankin tästä lähteä kohta töihin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti